augusztus 21

Általánosan a Cairn terrierekről

Őse az 1700-as évek végén a Skót-felföldön terjedőben lévő skót terrier, melyet a 19. század végétől kezdtek el hivatalosan is tenyészteni. Pontosan levezetve a családfáját: a skót terrier (itt még gyűjtőnév, a származásra utal) vérvonalából tenyésztették ki a skye terriert, majd azt tovább nemesítve alakult ki végül a ma is ismert három fajta, a skót terrier, a West Highland white terrier és a cairn terrier. A fajtát az Amerikai Kennel Klub 1913-ban ismerte el. Nevének jelentése kőhalom, melyet az az alatt bujkáló rókák és borzok sikeres becserkészése és kiásása miatt kapott.

Az egyik legkorábbi feljegyzés 1436-ból maradt fenn, John Lesley-től, aki a fajtát rettenthetetlen, gyors, kemény vadászkutyaként írja le, melynek barlangokba és kotorékokba kellett bemásznia, hogy akár a borzot is megölje. Az emberrel szemben viszont barátságos és vidám kutyának ábrázolja Lesley a cairn terriert.

A fajta atyjának Martin MacLoad of Drynock kapitányt tartják, Skye szigetéről. MacLoad kapitány nagy sportember és szenvedélyes vidravadász volt a századforduló tájékán.  A Drynock-kutyákat Mr. John Macdonald tenyésztette tovább, a Bridge of Ose kennel tulajdonosa, szintén Skye szigetén. Macdonald úr Dunvegan kastély vadőre volt, a MacLeod of Macleod klán szolgálatában, több mint 40 éven át.

Kennelünk nevét pedig a híres Dunvegan kastélyról kapta.