augusztus 21

Cairn terrier standard


Általános megjelenés: Fürge, figyelmes, munkára kész és megjelenésében ősi kutya. Mellső mancsaira jól előre támaszkodó. Mellős és hátulsó része erőteljes, mellkasa mély, mozgása nagyon szabad lefutású, szőrzete időjárásálló.
Karakter: Aktív, bátor és robosztus benyomást kell keltenie.
Wesen: Rettenthetetlen és vidám, nagyon magabiztos, de nem agresszív.
Fej és koponya: Kicsi, de a testtel megfelelően arányos fej. Széles koponya határozott mélyedéssel a szemek között és kifejezet stoppal. Erőteljes fang, erős állkapocs, de nem hosszú vagy nehéz. Fekete orr. A fej jól szőrözött.
Szemek: Egymástól messze elhelyezkedők, közép nagyok, sötét mogyoróbarna színűek. Kissé mélyen ülők bozontos szemöldökkel.
Fülek: Kicsik, hegyesek, felállóak és jól hordottak, sem túl közel nem állnak egymáshoz, sem túl szőrösek.
Fang/harapás: Nagy fogak. Erőteljes állkapocs, szabályos, rendezett és teljes ollós harapással, a felső metszőfogak sora hézag nélkül az alsó metszőfogak sorára nyúlik, és a fogak az állkapocsban függőlegesen állnak.
Nyak: Jól illeszkedő, nem rövid.
Mellső rész: Ferdén elhelyezkedő lapockák. A végtagok közepes hosszúságúak, erőteljes, de nem túl nehéz csontokkal. A könyök semmiképpen sem fordulhat kifelé. A végtagokat dús, durva szőr borítja.
Test: Közepesen hosszú, egyenes hát. Jól ívelt, messze hátranyúló bordák. Erőteljes, hajlékony ágyék.
Hátulsó rész: Nagyon erőteljes, izmos. Jól, de nem túlzottan szögelt térdízület. Mélyen elhelyezkedő csánkízület, mely hátulról nézve, sem befelé, sem kifelé nem fordul.
Mancsok: A mellső mancsok, melyek nagyobbak a hátulsóknál, csekély mértékben kifelé fordulhatnak. Vastag, erőteljes talppárnák. A vékony, keskeny vagy nyitott mancs hibának tekintendő.
Farok: Rövid, a testhez illő. Jól szőrözött, de nem zászlós. Sem túl magasan, sem túl alacsonyan tűzött. Vidáman, de nem a hát fölött hordott.
Jármód/mozgás: Nagyon szabad, folyamatos és térölelő mozgás. A mellső végtagok messze előre nyúlnak, a hátulsók erőteljes tolóerőt biztosítanak. A csánkízületek mozgás közben sem túl közel, sem túl távol nem kerülnek egymástól.
Szőrzet: Nagy jelentőségű, időjárásálló. Elengedhetetlen a kettős szőrzet dús, durva, de nem drótos fedőszőrzettel és rövid, puha és sűrű aljszőrzettel. A nyitott szőrzet hiba. Enyhe hullámosság megengedett.
Szín: Krémszínű, búzaszínű, vörös, szürke vagy szinte fekete. Csíkozottság minden színnél megengedett. Tiszta fekete, fehér vagy fekete-cser nem megengedett. Sötét jegyek a füleken vagy a fangon nagyon jellemző a fajtára.


Méret/súly: A marmagasság kb. 28-31 cm, mindig helyes arányban a súllyal, mely ideális esetben 6-7,5 kg.
Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkezniük, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.