Bontás

A szőr növekedésével egyező irányba bontjuk a szőrt a tövétől. A cél a teljes csomómentesség, az , és a sűrű aljszőrzet felbontása. A gubancolódás mértéke szerint mindig kefével, filcbontóval vagy ritka fogú fésűvel kezdjük a bontást. Vannak olyan összecsomósodott szőrzetek, melyeket hiába kefélünk, nem lehet kibontani. Ilyenkor kerülhet sor a szőr felvágására vagy feltépésére, ha ez sem segít le kell nyírni. Sima és rövid szőrűekhez: gumikefe, lószőrkefe, szarvasbőr Szálkás és drótszőrűekhez: mindenféle bontószerszám szóba jöhet (bontó kefék, mason-pearson kefe, ritka-sűrű fogú fésűk…) Félhosszú és hosszú szőrűekhez: mindenféle bontó szerszám szóba jöhet (filcvágók, bontó kefék, mason-pearson kefe, ritka-sűrű fogú fésűk…) Zsinóros szőrűekhez: nem keféljük, hanem kézzel tépjük!

Fültisztítás

Először ellenőrizzük a fül állapotát, majd elvégezzük a tisztítást. Megfogjuk és felhúzzuk a fülkagylót, ezzel a járat kiegyenesedik, beletesszük a tisztító folyadékot/gélt, majd a fül alsó részének masszírozásával eloszlatjuk, és a fülzsír feloldódik. Ez után hagyjuk, hogy a kutya megrázza a fülét és vattapamaccsal eltávolítjuk a váladékot.

Fürdetés

Mivel a kutya bőrében kevés a faggyúmirigy, érzékeny a különféle samponokra ezért ne kerüljön túl gyakran sor a fürdetésre. A fürdővize 30-35 C-nál nem lehet melegebb. Fontos, hogy szőrét sohase dörzsöljük, se fürdetéskor, se törléskor, mert könnyen összecsomósodik. Mindig a megfelelő fajtához való samponokat használjuk, szükség esetén pedig balzsamokat, kondicionálókat, olajokat. Csak csomómentes szőrű kutyát fürdethetünk, mivel a csomókban könnyen megragadhat a sampon ami bőrirritációt okozhat. Szárításnál soha ne túlforró levegőt használjunk és figyeljünk, hogy csomómentesre szárítsuk. A végén hideg levegővel fújjuk át, hogy kicsapja a párát a szőrből.

Karomvágás

A kutyák karma is megnő, ha nem tudja az eb megfelelően koptatni (pl.:betonon járkáló kutyáknál jól kopik, de füvön v. lakásban élőknél nem). Mivel a hosszú karom eleinte kényelmetlenséget okoz a kutyának, majd később, már egészségi problémákat is, ezért rendszeresen vágatni kell. Mellső lábaikon az első ujjuk nem érinti a talajt (néhány fajtánál a hátsó végtagokon is előfordul, ezt orvossal érdemes eltávolíttatni, mivel sokszor beakadhat), így különös gondot kell fordítani annak rendszeres vágására, mivel ha túlnő, meggörbül és belenő az ujjba, ami fájdalmas gyulladást okoz. A kutyáknak egész kiskoruktól kezdve a karomvágást rendszeresen (az egészségügyi kozmetikával együtt) el kell végezni. Ha egy kutyának rendkívül hosszú ideig nem volt vágva a karma és az nagyon megnőtt, akkor orvosi beavatkozással lehet visszavágni az idegek és erek túlnövése végett. Az ideális, ha a karom vége egy síkban van az ujjpárna lépő felületével.

Mancsnyírás

A mancsot ajánlott alul a talppárnáknál teljesen szőrteleníteni. Ezt megtehetjük ollóval vagy nyírógéppel. Először a talppárnák tetejéről, majd egész mélyről az ujjpárnák között, mert itt becsomósodhat, filcesedhet a szőr kellemetlenné téve a járást, illetve meggátolja a bőr szellőzését, amitől az begyulladhat, egyéb betegségekhez vezethet. Ezáltal a toklász is kevésbé tud megtapadni a mancsban. Igyekezni kell a kerekded mancs nyírására.

Nyírás

Létezik gépi és kézi nyírás. Gépi nyírásnál: elektromos nyírógépet használunk cserélhető gépfejekkel. A bőr kifeszítése után a nyírófej lapos felületét a bőrre fektetjük és minél hosszabb szakaszt nyírunk le. Nagyon csomós szőrnél rövidre nyírjuk a szőrt a csomós rész alatt, vagy ha hosszabb szőrt szeretnénk muszáj kibontani (amennyiben ez lehetséges). Kézi nyírásnál: ollókat és ritkító ollókat használunk. Olló: Amennyiben hosszú és csomós a szőr, nagyolva levágjuk, majd kibontjuk, amit meg akarunk hagyni. Ha szükséges fürdetni a kutyát (ajánlott!) akkor csak a szárítás után hajthatjuk végre a végleges nyírást. Ritkítóolló: Akkor használjuk, ha például a szőr tömegéből akarunk szedni, ekkor a kifésült szőrbe száliránnyal ellentétesen csúsztatjuk be az ollót, egy helyen csak egyszer-kétszer zárjuk. Illetve használjuk még a nyírt és trimmelt felületek összedolgozására, vagy kritikus részeknél (belső szemzug, végbél tájék…). Használjuk még a zászlók természetesebb hatású nyírására is.

Trimmelés

Drót- szálkás- és vegyes szőrtípusú kutyák esetén alkalmazott eljárás. Trimmeléskor az elhalt szőröket távolítjuk el, hogy ezek helyett új szőr növekedhessen, mert ellenkező esetben szőr- és bőrproblémák alakulhatnak ki. Teljes trimmelés után általában 4-6 hét mire visszaáll a fajtára jellemző szőrminőség. Trimmelhetünk Trimmelőkésekkel: durvábbtól az egészen finom fogazatúig találhatóak. A rendezett szőrszál végéig ki kell húzni a szerszámot, majd a hüvelykujjal a szőr alá nyúlva a szőrt a trimmelőkéshez nyomjuk. Fontos, hogy egyenesen húzzuk a trimmelőkést, a csukló nem fordúlhat, nehogy megtörjük, elvágjuk a szőrt. Ha fésüljük vele a szőrt aljszőrt szedünk vele. Trimmelőkővel: Ugyan az a technikája mint a késnek, kevésbé töri a szőrt, így aki nem gyakorlott, ezt ajánljuk. Alj és fedőszőrt is lehet vele szedni, de mivel porlik elengedhetetlen utána az alapos kifürdetés. Kézi trimmelés: Ennél segítségünkre lehetnek trimmelő gumiujjak illetve trimmelőporok is. A kisfésült szőrben bal kézzel megemelünk egy keskeny csíkot, így a szőrből V betűt formázunk, jobb kézzel ennek tövébe nyúlva lazán kihúzzuk a szőrt. Nem szedünk ki minden szőrt, természetesnek és egyenletesnek kell láttatni a trimmelt felületet. Alszőrtrimmelők: Coat king, trimmelő hurok, furminátor – különböző nagyságú, sűrűségű és fogszámú létezik.

Zsinórozás

A vastagon összecsomósodott szőrt vékony zsinórszerűre szét kell tépni. Semmilyen szerszámot nem kell használni, csak ha nagyon makacs a csomó, ollóval meg kell indítani belülről kifelé. Kézzel feltépjük a tincseket míg ujjnyi vastagságúak nem lesznek, a tövéből kicsípjük az aljszőrt és eltávolítjuk a beletapadt növényi részeket.